2019-09-12 07:28:11• hírek • Bede Emőke

Keményen megbírságolták a munkásokat feketén foglalkoztató cégeket

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

2019 augusztusában 78 helyszíni ellenőrzést szervezett a Szatmár Megyei Területi Munkafelügyelőség: 51 alkalommal a munkáltató és az alkalmazottak közötti munkaviszonyt ellenőrizték, 27-szer pedig a biztonsági, illetve egészségügyi előírások betartását vették górcső alá – tájékoztatta hírportálunkat az ITM.

A munkaviszonyokat érintő ellenőrzések során 39 alkalmazó pedig megúszta írásbeli figyelmeztetéssel, 10 esetben azonban pénzbírságot is kiszabtak az ellenőrök, melyeknek összértéke eléri a 91 100 lejt. A legtöbb büntetést a munkások feketén történő foglalkoztatása okán szabták ki: a négy esetben kiszabott bírságok teljes értéke 80 ezer lej. A további esetekben az egészségügyi vizsgálatokkal, a ledolgozott munkaórákkal, a heti pihenővel, illetve a minimálbérrel kapcsolatban talált mulasztások és szabálytalanságok miatt szabtak ki pénzbírságot az ellenőrök.


A munkavédelemmel kapcsolatos ellenőrzések során is számos rendellenességet fedeztek fel az ITM munkatársai. A 41 mulasztásért 38 esetben csak írásbeli figyelmeztetésben részesítették a munkáltatókat, 3 esetben azonban pénzbírságot is kiszabtak az ellenőrök, melyeknek összértéke elérte a 23 ezer lejt. A munkafelügyelőség szerint mindegyik esetben megtették a szükséges lépéseket a helyzetek orvoslása érdekében.


Az ITM emellett azt is közölte, hogy augusztusban 31 alkalommal fordultak hozzájuk a panaszosok. Sajnos a bejelentések természete nem kerül pontosításra a havi összesítésben, viszont a félévi kiértékelő során Cristian Sasu főfelügyelő elmondta, legtöbb reklamáció a fizetések indokolatlan elmaradása miatt szokott érkezni, de sokan a munkaszerződés felbontásával vagy módosításával is elégedetlenek. Sok bejelentés érkezik a nem megfelelő munkakörülmények miatt, illetve rendszeresen reklamálnak a heti pihenőnapokon vagy az ünnepnapokon való munkára kötelezés miatt is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: